RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA ROBOTLASHTIRISHNING IQTISODIY SAMARADORLIGI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida robotlashtirishtexnologiyalarining iqtisodiy samaradorligi oʻrganildi. Tadqiqot davomida robottizimlarining mehnat unumdorligi, ishlab chiqarish hajmi, operatsion xarajatlar vamahsulot sifatiga taʼsiri tahlil qilindi. Natijalar robotlashtirish ishlab chiqarishjarayonlarini optimallashtirgani, resurslardan foydalanish samaradorligini oshirgani vamahsulot nuqsonlarini kamaytirganini koʻrsatdi. Robot texnologiyalari ishlab chiqarishuzluksizligini taʼminlab, korxonalarning raqobatbardoshligini mustahkamlaganianiqlandi. Tahlillar investitsiyalarning maʼlum muddatda qoplanishini hamda uzoqmuddatli iqtisodiy natijadorlikni taʼminlaganini tasdiqladi. Tadqiqotrobotlashtirishning raqamli transformatsiya jarayonlaridagi muhim oʻrnini ilmiyjihatdan asoslab berdi.