NEFT-GAZ SANOATI KORXONALARIDA SCADA VA ERP TIZIMLARI INTEGRATSIYASINI TAKOMILLASHTIRISH YOʻNALISHLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur tadqiqotda neft-gaz sanoati korxonalarida SCADA va ERP tizimlariintegratsiyasini takomillashtirish masalalari oʻrganildi. Tadqiqot davomida ishlabchiqarish va boshqaruv jarayonlari oʻrtasidagi axborot almashinuvining samaradorligitahlil qilindi. SCADA tizimlaridan olinadigan real vaqt maʼlumotlarini ERPtizimlariga uzatish mexanizmlari baholandi. Integratsiyalashgan axborot muhitiningishlab chiqarish samaradorligi, resurslardan foydalanish darajasi, operatsion xarajatlarva boshqaruv qarorlari sifatiga taʼsiri aniqlandi. Olingan natijalar maʼlumotlarni qaytaishlash tezligi va aniqligi oshganligini, uskunalar monitoringi takomillashganliginihamda boshqaruv samaradorligi yaxshilanganligini koʻrsatdi. Tadqiqot natijasidabulutli texnologiyalar, IIoT, sunʼiy intellekt va katta hajmdagi maʼlumotlarni tahlilqilish vositalaridan foydalanish integratsiya samaradorligini oshirishi asoslandi.