OLIY TAʼLIM MUASSASALARI RAQOBATBARDOSHLIGINI TAʼMINLASHDA MARKETING YONDASHUVINING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur tadqiqotda oliy taʼlim muassasalari raqobatbardoshligini taʼminlashdamarketing yondashuvining nazariy va amaliy jihatlari oʻrganildi. Tadqiqot davomidataʼlim xizmatlari bozorining xususiyatlari, manfaatdor tomonlar oʻrtasidagimunosabatlar hamda marketing vositalarining OTM faoliyatiga taʼsiri tahlil qilindi.Filip Kotler va A.P. Pankruxin konsepsiyalari asosida oliy taʼlim marketinginingnazariy asoslari tizimlashtirildi. SWOT, PEST va qiyosiy tahlil usullari yordamidaOTM raqobatbardoshligini belgilovchi omillar baholandi. Tadqiqot natijasidabrending, raqamli marketing, CRM tizimlari, strategik hamkorliklar va taʼlimxizmatlarini diversifikatsiya qilish raqobatbardoshlikni oshiruvchi muhim omillarekani aniqlandi. Olingan natijalar asosida moliyaviy mustaqil davlat oliy taʼlimmuassasalari uchun integratsiyalashgan marketing modeli ishlab chiqildi va uningamaliy ahamiyati asoslandi.