ELEKTRON TIJORAT BOZORIDA RISKLARNI IDENTIFIKATSIYA QILISH VA BAHOLASH MEXANIZMLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada elektron tijorat bozorida risklarni identifikatsiya qilish vabaholash mexanizmlari ilmiy asosda tadqiq etildi. Tadqiqot davomida elektron tijoratplatformalarida uchraydigan operatsion, moliyaviy, huquqiy, logistika va reputatsionrisklar tahlil qilindi. Ochiq veb-manbalar, foydalanuvchi sharhlari va davlat organlarimaʼlumotlari asosida text-mining usuli qoʻllanildi hamda mijoz qoniqishiga taʼsirqiluvchi omillar baholandi. Tahlil natijalari elektron savdo platformalarida xizmatsifati, shartnoma shaffofligi va logistika jarayonlari risklarni boshqarishda muhim omilekanligini koʻrsatdi. Sunʼiy intellekt, Big Data va raqamli monitoringtexnologiyalaridan foydalanish risklarni erta aniqlash va boshqaruv samaradorliginioshirishga xizmat qilishi asoslandi. Tadqiqot natijalari elektron tijoratni barqarorrivojlantirish boʻyicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga imkon berdi.