HUDUDIY IQTISODIY RIVOJLANISH DARAJALARIDAGI TAFOVUTLARNI KAMAYTIRISHDA INVESTITSIYA RESURSLARINI HUDUDLAR KESIMIDA OQILONA TAQSIMLASH MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Журнал «Маркетинг», 2025)
Mazkur tezisda hududiy iqtisodiy rivojlanish darajalaridagi tafovutlarni kamaytirishda investitsiya resurslarini hududlar kesimida oqilona taqsimlash mexanizmlari tahlil qilindi. Tadqiqotda hududiy investitsiya siyosatining nazariy asoslari, konvergensiya yondashuvi va investitsiya oqimlarining hududiy taqsimlanish xususiyatlari oʻrganildi. Oʻzbekiston Respublikasi statistika agentligi hamda xalqaro moliya institutlari maʼlumotlari asosida investitsiyalarning moliyalashtirish manbalari, hududiy tarkibi va iqtisodiy samaradorligi baholandi. Tahlillar natijasida markazlashmagan investitsiyalar ulushining oshgani, hududiy sanoat va infratuzilma loyihalarining kengaygani hamda investitsion faollikning kuchaygani aniqlandi. Tadqiqot yakunida hududiy investitsiya jozibadorligini oshirish, investitsiya resurslarini samarali yoʻnaltirish va hududlararo iqtisodiy muvozanatni mustahkamlash boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqildi.