OʻZBEKISTONDA ALTERNATIV MOLIYA EKOTIZIMINI JORIY ETISH ASOSLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda alternativ moliya ekotizimini joriy etishning nazariy, huquqiy va amaliy asoslari tahlil qilindi. Tadqiqotda P2P moliyalashtirish, kraudfanding, fintex-kreditlash va islom moliyasi platformalarining iqtisodiy imkoniyatlari baholandi. Buyuk Britaniya va Malayziya tajribasi qiyosiy tahlil qilindi. Mamlakatda 2023-2026-yillarda shakllantirilgan huquqiy baza hamda moliyaviy infratuzilmaning rivojlanish darajasi o‘rganildi. SWOT tahlil asosida ekotizimning kuchli va zaif tomonlari, imkoniyatlari hamda ehtimoliy xavflari aniqlandi. Tadqiqot natijasida huquqiy-institutsional, infratuzilmaviy va instrumental yo‘nalishlarni qamrab olgan uch bosqichli joriy etish modeli taklif qilindi. Olingan natijalar alternativ moliya bozorini rivojlantirish va investitsion faollikni oshirish uchun amaliy ahamiyat kasb etdi.