QURILISH MATERIALLARI SANOATIDA DIVERSIFIKATSIYA DARAJASINI BAHOLASH METODIKASINI TAKOMILLASHTIRISH (Журнал «Маркетинг», 2026)
Maqolada qurilish materiallari sanoatida diversifikatsiya darajasini baholash metodikasini takomillashtirish masalalari tadqiq etilgan. Mavjud baholash indekslarining qiyosiy tahlili amalga oshirilib, ularning asosiy cheklovlari aniqlangan. Mahsulot, texnologik, hududiy va eksport bozorlari diversifikatsiyasini qamrab oluvchi toʻrt komponentli integral diversifikatsiya indeksi taklif etilgan boʻlib, u vaznli geometrik oʻrtacha usulida hisoblanadi. Metodika Oʻzbekiston qurilish materiallari sanoatining 2020-2024 yillardagi maʼlumotlarida aprobatsiyadan oʻtkazilgan va 2030 yilgacha boʻlgan davr uchun prognoz ishlab chiqilgan.