(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada “barqaror foydalanish” tushunchasining shakllanishi, nazariy evolyutsiyasi va metodologik takomillashuvi tizimli yondashuv asosida tahlil qilingan. Tadqiqotning maqsadi barqaror foydalanish konsepsiyasini ekologik, iqtisodiy va institutsional komp onentlar o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikda qayta talqin qilish. Shuningdek, amaliy boshqaruv mexanizmlariga integratsiyalashuv modelini taklif etishdan iborat. Ishda kontent -tahlil, tarixiy -komparativ va tizimli sintez usullaridan foydalanilgan bo‘lib, xalqar o hujjatlar (UNESCO, UNWTO, ICOMOS), 1987 -yilda qabul qilingan Brundtland hisobotidan boshlab shakllangan asosiy paradigmalarning o‘zgarish tendensiyalari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Natijalarga ko‘ra, “barqaror foydalanish” tushunchasi oddiy m uhofaza yoki iqtisodiy samaradorlik konsepsiyasidan farqli o‘laroq, inson faoliyati va tabiat tizimlari o‘rtasidagi teskari aloqalarga asoslangan, moslashuvchan boshqaruv mexanizmini anglatadi. Tadqiqot natijasida ishlab chiqilgan konseptual model meros ob yektlaridan turizmda foydalanish jarayonida ekologik chegaralar, ijtimoiy ishtirok va iqtisodiy qayta investitsiya o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlashni nazarda tutadi.