(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston hududlari ning barqaror iqtisodiy rivojlanish iga taʼsir etuvchi muhim omillardan biri boʻlgan “yashirin” va “xufyona” iqtisodiyotning hajmi hamda ulushi empirik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda hududlar kesimida aholi jon boshiga YaIM koʻrsatkichi barqaror iqtisodiy rivojlanishning asosiy indikato ri sifatida qabul qilinib, unga xufiyona va yashirin iqtisodiyotning absolyut hajmi hamda YaIMdagi ulushi oʻrtasidagi bogʻliqlik OLS regressiya modeli yordamida baholanadi. Tadqiqot na tijalari shuni koʻrsatadiki, yashirin va xufyona iqtisodiyotning yuqori darajasi hududlarning iqtisodiy samaradorligini pasaytiradi, fiskal barqarorlik va investitsion jozibadorlikka salbiy taʼsir koʻrsatadi hamda barqaror iqtisodiy oʻsish surʼatlarini che klaydi. Ushbu natijalar xufyona iqtisodiyotni qisqartirish, iqtisodiy shaffoflikni oshirish va institutsional islohotlarni chuqurlashtirish barqaror rivojlanishning muhim sharti ekanini tasdiqlaydi.