(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqola Surxondaryo viloyatining 2015-2024 yillardagi ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishini integral indeks asosida baholadi. Unda hududiy rivojlanishni kompleks o‘lchash zarurati asoslanib, iqtisodiy, ijtimoiy va infratuzilmaviy ko‘rsatkichlardan iborat uch blokli metodologiya ishlab chiqildi. Tadqiqot rasmiy statistik ma’lumotlarga tayandi, ko‘rsatkichlarni Min-Max usulida normallashtirdi va vaznli agregatsiya orqali yakuniy indeksni shakllantirdi. Tahlil viloyatda yalpi hududiy mahsulot, sanoat, qurilish, ta’lim va sog‘liqni saqlash ko‘rsatkichlari barqaror o‘sganini ko‘rsatdi. Maqola hududiy rivojlanishni baholashda integral indeks yondashuvi samarali analitik vosita bo‘lib xizmat qilganini yoritdi hamda kelgusida viloyatlararo qiyosiy tadqiqotlar uchun amaliy asos yaratdi.