(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Milliy oziq -ovqat brendining shakllanishi mamlakatning global oziq -ovqat bozoridagi raqobatbardoshligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi hamda agrosanoat sohasining barqaror rivojlanishiga hissa qoʻshadi. Ushbu maqolada milliy oziq-ovqat brendini yara tish uchun zarur boʻlgan nazariy va metodologik asoslar oʻrganilib, iqtisodiy, madaniy, marketing va siyosiy tarkibiy qismlarning integratsiyasiga urgʻu beriladi. Brending nazariyalari, isteʼmolchi xatti -harakati boʻyicha tadqiqotlar va qiymat zanjiri mode llari asosida milliy identitetni mahsulotni farqlash strategiyalari bilan uygʻunlashtiruvchi kompleks yondashuv ishlab chiqiladi. Shuningdek, xalqaro oziq -ovqat brendlari yaratish tajribalari tahlil qilinib, milliy kontekstga mos keluvchi metodologiyalar a jratib olinadi. Isteʼmolchi qarashlarini, brend qiymatini va ijtimoiy -iqtisodiy taʼsirni baholashga qaratilgan metodik vositalarga alohida eʼtibor qaratilgan. Maqola milliy oziq -ovqat brendini shakllantirish va institutsionallashtirishning aniq yondashuvin i taklif etadi, bu esa mahalliy ishlab chiqaruvchilarni qoʻllab -quvvatlash, xalqaro bozorda pozitsiyalashish, oziq -ovqat xavfsizligi, qishloq joylarini rivojlantirish va eksportni diversifikatsiya qilishga xizmat qiladi.