(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur tadqiqot ishida oliy taʼlim muassasalarini boshqarishning xorijiy mamlakatlar tajribasi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda AQSh, Buyuk Britaniya, Germaniya, Yaponiya, Janubiy Koreya va Singapur kabi rivojlangan davlatlarning oliy taʼlim muassasalarini boshqarish modellari qiyosiy oʻrganilgan. Xususan, universitet avtonomiyasi, strategik boshqaruv, moliyaviy mustaqillik, taʼlim sifati monitoringi, raqamli boshqaruv va xalqaro raqobatbardoshlik masalalari ilmiy asosda yoritilgan. Oʻzbekiston oliy taʼlim tizimini takomillashtirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqildi. Universitet avtonomiyasini kengaytirish, korporativ boshqaruv elementlarini joriy etish, raqamli boshqaruv texnologiyalarini rivojlantirish, mustaqil akkreditatsiya va taʼlim sifati monitoringini kuchaytirish, moliyalashtirishning natijaga asoslangan mexanizmlarini joriy etish boʻyicha tavsiyalar berilgan. Oliy taʼlim muassasalarini boshqarish samaradorligini oshirish, taʼlim sifatini yaxshilash va milliy taʼlim tizimining xalqaro raqobatbardoshligini kuchaytirishga xizmat qilishi mumkin.