(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada mintaqaviy resurslarni boshqarishda menejment yondashuvlari institutsional nazariya va iqtisodiy xavfsizlik indikatorlari asosida ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Mintaqa iqtisodiyoti resurslardan samarali foydalanish darajasi bilan bevosita bogʻliq boʻlib, tabiiy, mehnat, moliyaviy va ishlab chiqarish resurslari iqtisodiy xavfsizlikning asosiy omillari sifatida qaraladi. Soʻnggi yillarda hududiy rivojlanish jarayonlarida resurslarni boshqarishda nomutanosibliklar, samaradorlikning pastligi v a institutsional mexanizmlarning yetarlicha ishlamasligi kuzatilmoqda. Shu nuqtai nazardan, ushbu tadqiqot mintaqaviy resurslarni boshqarishda institutsional iqtisodiyot yondashuvlarini qoʻllash hamda iqtisodiy xavfsizlikni baholashda Gini, Theil, Atkinson va Hoover kabi koʻrsatkichlardan foydalanishni taklif etadi. Oʻzbekiston viloyatlari misolida olib borilgan tahlillar resurslardan foydalanish samaradorligi va iqtisodiy xavfsizlik oʻrtasidagi bogʻliqlikni ochib beradi. Tadqiqot natijalari asosida mintaqa viy menejmentni takomillashtirish, resurslardan oqilona foydalanish va hududiy tafovutlarni kamaytirishga qaratilgan ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqiladi.