(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada oziq -ovqat chakana savdosi va qiymat zanjirlarining global hamda milliy miqyosdagi tarkibiy transformatsiyasi tahlil qilinadi. Urbanizatsiya jarayonlarining jadallashuvi, aholi daromadlarining oʻsishi, ayollar bandligining ortishi, texnolog ik taraqqiyot va globallashuv sharoitida oziq -ovqat ishlab chiqarish, qayta ishlash, taqsimlash hamda isteʼmol tizimlarida yuz berayotgan chuqur oʻzgarishlar ochib beriladi. Maqolada supermarketlarning shakllanishi va rivojlanish bosqichlari, ularning jaho n oziq -ovqat chakana savdosidagi ulushi dinamikasi statistik maʼlumotlar asosida yoritiladi. Shuningdek, elektron tijorat va oziq -ovqat xizmati sektoridagi transformatsiyalar tahlil qilinadi. Tadqiqotda Oʻzbekiston misolida urbanizatsiya darajasi, real daromadlarning oʻsishi hamda oziq -ovqat chakana savdosi tarkibidagi oʻzgarishlar koʻrsatkichlar orqali baholanadi. Natijalar Oʻzbekistonda anʼanaviy va zamonaviy savdo shakllarining parallel rivojlanayotganini koʻrsatib, ushbu jarayonlarning oziq -ovqat xavfsi zligi, isteʼmolchilar farovonligi va davlat siyosati uchun ahamiyatini asoslab beradi.