(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada B2B distribyutor kompaniyalarida marketingga sarflangan sarmoyaning qaytimini (ROMI) baholash tahlil qilinadi. Uzoq muddatli, koʻp bosqichli sotuv sikllarida marketing taʼsirini aniqlashning unikal qiyinchiliklari va ROMIni kampaniya, kanal va strategik darajada hisoblash metodologiyalari koʻrib chiqiladi. Maxsus eʼtibor integratsiyalangan maʼlumot infratuzilmasi, tahliliy modellashtirish va kross -funksional boshqaruvga qaratilgan boʻlib, bu marketing xarajatlarini optimizatsiya qilish, qaro r qabul qilish sifatini yaxshilash va marketingni xarajat markazidan qiymat generatoriga aylantirish imkonini beradi. Amaliy misollar va tayyorlik darajasi modeli joriy etish strategiyalarini koʻrsatib beradi.