(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada franchayzing subyektlari o‘rtasidagi kooperatsiya darajasini baholashga qaratilgan ko‘p mezonli metodika ishlab chiqilgan. Franchayzer va franchayzi o‘rtasidagi strategik hamkorlik faqat huquqiy va moliyaviy mexanizmlar bilan cheklanmasligi , balki xizmat sifati, innovatsiyalarni qabul qilish darajasi va brend standartlariga rioya qilish kabi noan’anaviy ko‘rsatkichlar orqali ham baholanishi zarurligi ilmiy asoslab berilgan. Tadqiqotda KPI indikatorlari aniqlanib, Delphi ekspert baholash meto di orqali ularning amaliy qiymati tasdiqlangan, AHP metodi yordamida esa ko‘rsatkichlarning vazn koeffitsientlari hisoblab chiqilgan. Yakuniy bosqichda Kooperatsiya Kuch Indeksi (KKI) ishlab chiqilib, 10 ta franchayzing tarmog‘i misolida amaliy sinovdan o‘ tkazilgan. Natijalar franchayzing tarmoqlarida kooperatsiya darajasi sezilarli farqlanishini, brend standartlariga rioya qilish eng muhim ta’sir omili ekanini va KPI indikatorlari o‘rtasida o‘zaro sinergiya mavjudligini ko‘rsatdi. Taklif etilgan metodika f ranchayzing tizimini strategik boshqarishda, franchayzer -franchayzi aloqalarini mustahkamlashda hamda davlat siyosati darajasida franchayzingni qo‘llab - quvvatlash dasturlarini shakllantirishda amaliy ahamiyatga ega.