(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada toʻqimachilik sanoatida ishlab chiqarish xarajatlarini optimallashtirish orqali raqobatbardoshlikni oshirish omillari ilmiy jihatdan tahlil qilindi. Tadqiqot jarayonida ishlab chiqarish tannarxining asosiy tarkibiy qismlari, jumladan xom as hyo, energiya, mehnat va texnologik xarajatlarning iqtisodiy samaradorlikka taʼsiri oʻrganildi. Qiyosiy tahlil asosida Oʻzbekiston toʻqimachilik sanoatining xalqaro raqobatchilar bilan solishtirilgan ustun va cheklovchi jihatlari aniqlab berildi. Yalangʻoc h ishlab chiqarish, Industry 4.0 texnologiyalari hamda barqaror ishlab chiqarish tamoyillarining xarajatlarni kamaytirish va resurslardan samarali foydalanishdagi roli asoslab berildi. Tadqiqot natijalari ishlab chiqarish xarajatlarini ilmiy asosda boshqar ish toʻqimachilik korxonalarining raqobatbardoshligini mustahkamlash va uzoq muddatli barqaror rivojlanishini taʼminlashda muhim ahamiyatga ega ekanini koʻrsatdi.