(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Maqolada Norvegiya, AQSh, Saudiya Arabistoni va Rossiya Federatsiyasi misolida neft -gaz kompaniyalarining iqtisodiy samaradorligini oshirish bo‘yicha xalqaro tajriba o‘rganiladi. Tahlil 1990 –2024 yillar oralig‘ida sohaning tarixiy rivojlanish bosqichlari, normativ -institutsional tartibga solish xususiyatlari, texnologik yondashuvlar hamda resurs rentasini boshqarish usullarini solishtirishga asoslanadi. Tadqiqot natijasida samarado rlikning asosiy determinantlari aniqlanadi: ishlab chiqarish va boshqaruv jar ayonlarining raqamlashtirilishi, burg‘ulash operatsiyalarining standartlashtirilishi, populyatsiya gazidan oqilona foydalanish, qazib olish jarayonining neft -kimyo sanoati bilan integratsiyasi, moslashuvchan fiskal vositalarning qo‘llanilishi hamda servis -ingeniring ekotizimlarining rivojlanishi. Uzoq muddatli samaradorlik texnologik modernizatsiya, barqaror tartibga solish muhiti va strategik tarzda tashkil etilgan resurs boshqaruvi uyg‘unligi natijasida shakllanishi ko‘rsatiladi. Taqqosloviy tahlil neft -gaz sektorini isloh qilayotgan davlatlar, jumladan O‘zbekiston uchun xorijiy modellarning qaysi elementlari amaliy ahamiyatga ega ekanligini aniqlash imkonini beradi. Ilg‘or amaliyotlarning joriy etilishi xarajatlarni kamaytirish, qayta ishlash chuqurligini oshirish hamda tarmoqning investitsion jozibadorligini kuchaytirishga xizmat qilishi mumkin.