(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada temir yo‘l transporti tizimida raqamli innovatsiyalardan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilindi. Tadqiqot davomida Internet of Things, sun’iy intellekt, raqamli egizak, Big Data, bulutli hisoblash va avtomatlashtirilgan boshqaruv tizimlarining temir yo‘l transportidagi ahamiyati o‘rganildi. Xalqaro tajriba asosida raqamli transformatsiyaning asosiy yo‘nalishlari tasniflandi hamda O‘zbekiston temir yo‘l tizimidagi raqamlashtirish jarayonlari baholandi. Natijalar raqamli texnologiyalar harakat xavfsizligini oshirish, texnik xizmat xarajatlarini kamaytirish, logistika jarayonlarini optimallashtirish va xizmat sifatini yaxshilashga xizmat qilganini ko‘rsatdi. Tadqiqot asosida temir yo‘l transportida raqamli innovatsiyalarni kengaytirish, ma’lumotlar bazasini integratsiyalash va zamonaviy boshqaruv tizimlarini rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.