(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Maqolada hujayraning ichki tuzilishi, harakati va evolyutsion rivojlanish qonuniyatlari hududlarni iqtisodiy rivojlantirish hamda mahalliy boshqaruv mexanizmlari bilan qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqotda hujayra ochiq, differensiallashgan va muvofiqlashgan tizim sifatida talqin qilinib, uning tarkibiy qismlari mahalliy boshqaruvning strategik, iqtisodiy, maʼmuriy va nazorat funksiyalari bilan bogʻlab koʻrsatilgan. Maqolaning maqsadi biologik tizimlardagi harakat va evolyutsiya tamoyillari orqali hududiy rivojlanishni boshqarishning yangi konseptual modelini asoslashdan iborat. Adabiyotlar sharhi, qiyosiy-tahliliy va institutsional yondashuvlar orqali hujayradagi yadro, membrana, mitoxondriya, sitoskelet va boshqa elementlarning funksional analoglari mahalliy kengash, hokimlik, biznes, mahalla va nazorat institutlari bilan taqqoslangan. Ilmiy yangilik sifatida mahalliy boshqaruvning “hujayraviy modeli” taklif qilinib, u hududiy rivojlanish koʻrsatkichlarini tizimlashtirish va mahalliy hokimiyat samaradorligini baholash uchun nazariy asos sifatida ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari hududiy siyosat, institutsional islohotlar va samaradorlik indikatorlarini takomillashtirishda qoʻllanilishi mumkin.