(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu maqolada markaziy bank kurs siyosati samaradorligini oshirishning nazariy-uslubiy asoslari va amaliy mexanizmlari kompleks yondashuv asosida tadqiq etiladi. Valyuta kursi rejimlarining transformatsiyasi, inflyatsion targetlash sharoitida kurs kanalining monetar transmissiya mexanizmidagi oʻrni hamda ochiq iqtisodiyot sharoitida makroiqtisodiy barqarorlikni taʼminlashdagi ahamiyati ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Tadqiqotda kurs siyosati samaradorligi valyuta intervensiyalari strategiyasi, foiz stavkasi differensiali, kapital oqimlari barqarorligi, kutilmalarni boshqarish sifati va valyuta kursining inflyatsiyaga uzatilish darajasi kabi omillar bilan bogʻliqlikda baholanadi. Kurs siyosatini takomillashtirish yoʻnalishlari sifatida kommunikatsion shaffoflikni kuchaytirish, makroprudensial instrumentlarni integratsiyalash, xalqaro zaxiralarni oqilona boshqarish va raqamli prognozlash modellarini joriy etish zarurligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari milliy valyuta barqarorligini taʼminlash va markaziy bank siyosatining institutsional samaradorligini oshirish boʻyicha ilmiy-amaliy xulosalarni shakllantirishga xizmat qiladi.