(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu maqola sanoat infratuzilmasini optimal tartibga solishning global iqtisodiy mezonlarini nazariy va qiyosiy jihatdan tahlil qilingan. Unda tartibga solish nazariyasining asosiy yondashuvlari umumlashtirildi, iqtisodiy samaradorlik, narx mexanizmlari, investitsion muhit, raqobat siyosati hamda institutsional sifatdan iborat besh mezonli tizim shakllantirildi. Tadqiqot xalqaro tajribalarni solishtirish orqali turli mamlakatlarda qo‘llanilgan cost-plus, price-cap va revenue-cap modellarining afzallik yoritilgan. Tahlil natijasida tartibga solish samaradorligi faqat tanlangan mexanizmga emas, balki uning institutsional barqarorligi va investitsion muhit bilan uyg‘unligiga ham bog‘liqligi ko‘rsatildi. Maqola amaliy siyosat va kelgusi tadqiqotlar uchun foydali xulosalar ishlab chiqildi.