(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu maqolada hududiy rivojlanishning integral indeksini shakllantirishda qoʻllaniladigan uchta statistik usul — korrelyatsiya, faktor va klaster tahlili — qiyosiy tarzda oʻrganildi. Xalqaro composite indekslar metodologiyasiga oid yondashuvlar tadqiq qilinib, indikatorlarni tanlashda obyektivlikni taʼminlovchi bosqichli algoritm ishlab chiqildi. Surxondaryo viloyatining 2010-2024 yillarga oid rasmiy statistik maʼlumotlari asosida usullarning qoʻllanilish imkoniyatlari taqqoslandi. Korrelyatsiya tahlili 12 indikatordan 7 tasini saralab chiqdi; faktor tahlili iqtisodiy-taʼlim va sogʻliqni saqlash latent omillarini aniqlandi. Klaster tahlili 15 hududni 3 ta aniq guruhga ajratdi. Kombinatsion yondashuv monitoring tizimida eng yuqori diagnostik quvvatni taʼminlashi isbotlandi. Natijalarga asoslangan tavsiyalar davlat statistika organlari uchun amaliy qiymat kasb etadi.