(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada tijorat banklarida komplayens amaliyotining hozirgi holati, xalqaro standartlar bilan uygʻunligi hamda rivojlantirish istiqbollari tadqiq etildi. Tadqiqot davomida FATF tavsiyalari, Bazel qoʻmitasi standartlari va Oʻzbekiston Respublikasi normativ-huquqiy bazasi qiyosiy tahlil qilindi. Tijorat banklarida xatarga yoʻnaltirilgan nazorat tizimi, JFODL/TMQK mexanizmlari, sanksiyaviy komplayens va RegTech texnologiyalarining amaliy qoʻllanishi baholandi. Tadqiqot natijasida komplayens funksiyasining bank barqarorligi, xalqaro integratsiya va reputatsion xavflarni kamaytirishdagi ahamiyati asoslab berildi. Sunʼiy intellekt asosidagi monitoring tizimlarini joriy etish, benefitsiar egalar reyestrini shakllantirish va komplayens mutaxassislarini sertifikatlash boʻyicha ilmiy takliflar ishlab chiqildi.