(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Maqolada turizm klasterlarini shakllantirishning samarali modeli nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilindi. Unda klasterning asosiy komponentlari, ularning oʻzaro bogʻliqligi va hududiy raqobatbardoshlikka taʼsiri aniqlab berildi. Tadqiqot davomida xalqaro tajribalar oʻrganildi va turizm klasterining shakllanish bosqichlari tizimlashtirildi. Klaster yondashuvi xizmatlar sifatini oshirish, innovatsiyalarni jadallashtirish va mahalliy iqtisodiy rivojlanishni taʼminlashda muhim omil sifatida baholandi. Natijada turizm klasterining integratsion modeli taklif etildi va uni amaliyotga joriy etish boʻyicha tavsiyalar ishlab chiqildi.