(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda anʼanaviy moliya va Islomiy moliyalashtirish tizimlarida kapitalning eksponensial oʻsish mexanizmlari nazariy-qiyosiy asosda tahlil qilindi. Tadqiqot davomida pulning vaqt qiymati, murakkab foiz, foyda va zarar taqsimoti hamda aktivga asoslangan moliyalashtirish tamoyillarining iqtisodiy mohiyati oʻrganildi. Kapital oʻsishining matematik modeli ikki tizimda bir xil formulaga asoslanishi, biroq daromad manbai, risk taqsimoti va real iqtisodiyot bilan bogʻliqligi jihatidan farqlanishi aniqlandi. Mudoraba, musharaka va sukuk kabi Islomiy moliyaviy instrumentlarning kapital jamgʻarish imkoniyatlari baholandi. Olingan natijalar Islomiy moliyalashtirish mexanizmlarining moliyaviy inklyuzivlikni kengaytirish, investitsiya faolligini ragʻbatlantirish va real sektor bilan bogʻliq moliyaviy munosabatlarni rivojlantirishdagi ahamiyatini tasdiqladi.