(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada hududiy ijtimoiy-iqtisodiy tabaqalashuvni kamaytirishda fiskal desentralizatsiyaning samaradorligi tahlil qilindi. Tadqiqotda fiskal federalizmning klassik va ikkinchi avlod nazariyalari asosida daromad va xarajat avtonomiyasining hududiy tengsizlikka taʼsiri oʻrganildi. Empirik baza sifatida Oʻzbekistonning 2019- 2026-yillardagi mahalliy byudjet koʻrsatkichlari hamda amalga oshirilgan islohotlar majmui qoʻllanildi. Hududlararo tafovutlar Theil indeksi va tafovut koeffitsiyenti yordamida baholandi. Natijalar mahalliy soliq salohiyati barqaror sharoitda fiskal desentralizatsiya hududiy konvergensiyani kuchaytirganini koʻrsatdi. Yakunda ekvalizatsiya transfertlari formulasini takomillashtirish, mahalliy daromad bazasini kengaytirish va natijaga asoslangan moliyalashtirish mexanizmlarini rivojlantirish boʻyicha takliflar ishlab chiqildi.