(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda turizm xizmatlari bozorining 2020-2024 yillardagi rivojlanish tendensiyalari tahlil qilingan hamda turistik faoliyat diversifikatsiyasining iqtisodiyotga koʻrsatayotgan multiplikativ samarasi ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, turizm xizmatlari bozorini diversifikatsiya qilish (madaniy-tarixiy, ekologik, gastronomik, ziyorat, MICE va boshqa yoʻnalishlar kesimida) tarmoqlararo iqtisodiy bogʻliqlikni kuchaytirib, milliy daromad oʻsishiga ijobiy taʼsir koʻrsatadi. Multiplikativ samara orqali turizm tarmogʻi transport, savdo, umumiy ovqatlanish, qurilish va qishloq xoʻjaligi kabi sohalar rivojiga ham turtki beradi. Shu asosda turizmni barqaror va diversifikatsiyalashgan tarzda rivojlantirish mamlakat iqtisodiyotining raqobatbardoshligini oshirishga xizmat qilishi ilmiy jihatdan asoslab berilgan.