(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Maqolada korxonalarning reklama siyosatini takomillashtirishda isteʼmolchilar xulq-atvorining taʼsir mexanizmlari empirik asosda tahlil qilindi. Tadqiqot doirasida 107 nafar respondent oʻrtasida oʻtkazilgan onlayn soʻrov natijalari asosida reklama xabarining kognitiv, affektiv va konatif darajalarda qabul qilinishi baholandi. Reklama tushunarliligi yuqori, qiziqarliligi va sotib olishga taʼsiri oʻrtacha darajada ekani aniqlandi. Instagram asosiy reklama kanali sifatida ustunlik qilgani, aksiya va chegirmalar esa xarid qaroriga kuchli taʼsir koʻrsatgani kuzatildi. Mutaxassis ishtirokidagi reklama eng yuqori ishonch darajasini namoyon etdi. Tadqiqot natijalari asosida reklama siyosatini segmentatsiyalash, affektiv komponentni kuchaytirish va raqamli kanallardan samarali foydalanish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqildi.