(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston hududlarida paxta-to‘qimachilik klasterlari salohiyatidan foydalanish darajasi baholandi. Tadqiqotda ishlab chiqarish, moliyaviy, eksport, innovatsion va ijtimoiy ko‘rsatkichlar asosida klaster faoliyati tahlil qilindi. Statistik ma’lumotlar va hisoblash usullari orqali klasterlarning samaradorlik darajalari aniqlanib, hududlar kesimida farqlar baholandi. Natijalar ayrim hududlarda yuqori samaradorlikka erishilganini, boshqalarida esa foydalanilmagan imkoniyatlar mavjudligini ko‘rsatdi. Integral baholash asosida klasterlar rivojlanish darajasi tasniflandi hamda ularning samaradorligini oshirish yo‘nalishlari belgilandi.