(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada hududiy ijtimoiy tabaqalashuvni baholash uchun ikki darajali kompozit indeks tizimi ishlab chiqildi. Tadqiqotda xalqaro statistik metodologiyalar, kompozit indekslar nazariyasi hamda tengsizlikni oʻlchash yondashuvlari tahlil qilindi. HITHI hududiy holat indekslari va ITI milliy tengsizlik indeksini integratsiyalovchi matematik model taklif etildi. Hisoblash jarayonida robust normalizatsiya, geometrik agregatsiya va dispersion indikatorlar asosida baholash usullari qoʻllanildi. Oʻzbekistonning 14 hududi boʻyicha 2010-2024 yillar maʼlumotlari asosida empirik tahlil amalga oshirildi. Natijalar hududlar boʻyicha ijtimoiy rivojlanish darajasi oshganini hamda 2018-yildan keyin hududlararo tengsizlik kamayish tendensiyasi kuzatilganini koʻrsatdi. Tadqiqot hududiy siyosat va strategik rejalashtirish uchun amaliy statistik instrument sifatida xizmat qilgan.