(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda temir yoʻl va avtomobil transportlari oʻrtasidagi raqobat holati statistik maʼlumotlar asosida tahlil qilingan. Tadqiqotda yuk tashish hajmi, yuk aylanmasi, tarif rentabelligi, xarajatlar tarkibi hamda moliyaviy samaradorlik koʻrsatkichlari oʻrganilgan. Tahlil natijasida avtomobil transporti yuk tashish hajmida ustunlik qilgani, temir yoʻl transporti esa uzoq masofali tashuvlar, xavfsizlik va ekologik samaradorlik boʻyicha yuqori natija koʻrsatgani aniqlangan. Temir yoʻl tizimidagi tarif siyosati, infratuzilma modernizatsiyasi va multimodal integratsiya masalalari baholangan. Tadqiqot yakunida logistika tizimini raqamlashtirish va “yashil transport” texnologiyalarini rivojlantirish boʻyicha ilmiyamaliy takliflar ishlab chiqilgan.