(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada yashil iqtisodiyot konsepsiyasi, ESG (Environmental, Social, Governance) mezonlari va korxonalarning ijtimoiy-ekologik masʼuliyati oʻrtasidagi oʻzaro bogʻliqlik ilmiy jihatdan tadqiq etilgan. Globallashuv va iqlim oʻzgarishlari sharoitida korxonalarning barqaror rivojlanishga hissasi tobora muhim ahamiyat kasb etmoqda. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, tizimli yondashuv hamda abstrakt-mantiqiy metodlardan foydalanilgan. UNEP, World Bank va GRI kabi xalqaro tashkilotlar maʼlumotlari tahlilga jalb etilgan. Tadqiqot natijalari yashil iqtisodiyot tamoyillari ESG mezonlarining nazariy asosini tashkil etishini, korxonalarning ijtimoiy-ekologik masʼuliyati esa ushbu ikki konsepsiyaning amaliy sintezi ekanligini isbotlaydi. ESG reytingi yuqori korxonalar uzoq muddatli moliyaviy va ekologik barqarorlikka ega ekanligi ham aniqlangan. Maqola korxonalar boshqaruvida ekologik va ijtimoiy omillarni hisobga olishning zarurligi toʻgʻrisida amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.