(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda sanoat korxonalarida ishlab chiqarishning ekologik samaradorligini baholovchi integral koʻrsatkichlar tizimi ishlab chiqildi. Tadqiqot davomida eko-samaradorlik konsepsiyasi, ISO 14045 standarti va kompozit koʻrsatkichlarni qurish metodologiyasi asos qilib olindi. Taklif etilgan tizim resurs samaradorligi, emissiya va chiqindi yuki hamda iqtisodiy-ekologik qiymat bloklarini qamrab oldi. Koʻrsatkichlarni yagona oʻlchovga keltirish uchun normallashtirish, vaznlash va chiziqli agregatsiya usullari qoʻllanildi. Natijalar integral baholash korxonalarning ekologik holatini qiyoslash, zaif yoʻnalishlarni aniqlash va boshqaruv qarorlarini asoslashda samarali vosita boʻlganini koʻrsatdi. Tadqiqot sanoat korxonalarida resurs tejamkorligi, yashil investitsiyalar va barqaror ishlab chiqarishni rivojlantirish boʻyicha amaliy tavsiyalar berdi.