(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda moliyaviy savodxonlik darajasining kiberfiribgarlikdan himoyalanishga taʼsiri PEST tahlili asosida oʻrganildi. Tadqiqotda plastik karta va mobil toʻlovlardan foydalanish jarayonida yuzaga keladigan siyosiy, iqtisodiy, ijtimoiy va texnologik omillar tahlil qilindi. Natijalar anʼanaviy moliyaviy bilimlar bilan bir qatorda raqamli xavfsizlik koʻnikmalari ham fuqarolarning firibgarlik xavfini kamaytirishda muhim ahamiyatga ega boʻlganini koʻrsatdi. Shuningdek, banklar, davlat institutlari va foydalanuvchilar oʻrtasidagi hamkorlik moliyaviy himoya madaniyatini mustahkamlashga xizmat qilgani asoslandi.