(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda neft-gaz sanoati korxonalarida SCADA va ERP tizimlari integratsiyasini takomillashtirish masalalari oʻrganildi. Tadqiqot davomida ishlab chiqarish va boshqaruv jarayonlari oʻrtasidagi axborot almashinuvining samaradorligi tahlil qilindi. SCADA tizimlaridan olinadigan real vaqt maʼlumotlarini ERP tizimlariga uzatish mexanizmlari baholandi. Integratsiyalashgan axborot muhitining ishlab chiqarish samaradorligi, resurslardan foydalanish darajasi, operatsion xarajatlar va boshqaruv qarorlari sifatiga taʼsiri aniqlandi. Olingan natijalar maʼlumotlarni qayta ishlash tezligi va aniqligi oshganligini, uskunalar monitoringi takomillashganligini hamda boshqaruv samaradorligi yaxshilanganligini koʻrsatdi. Tadqiqot natijasida bulutli texnologiyalar, IIoT, sunʼiy intellekt va katta hajmdagi maʼlumotlarni tahlil qilish vositalaridan foydalanish integratsiya samaradorligini oshirishi asoslandi.