(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda hududiy qurilish klasterlarida kichik biznes subyektlarining ishtiroki va integratsion aloqalar samaradorligi baholandi. Tadqiqot davomida klaster tarkibidagi kichik biznesning iqtisodiy, tashkiliy va ijtimoiy natijalarga taʼsiri tahlil qilindi. Integratsion aloqalarning vertikal, gorizontal, diagonal hamda axborot almashinuvi shakllari oʻrganildi. Qurilish klasterlarida kichik biznes subyektlari son jihatidan ustun mavqega ega ekani, ularning iqtisodiy faolligi izchil oshib borgani aniqlandi. Muallif tomonidan Integratsion Aloqalar Samaradorligi Indeksi ishlab chiqildi va amaliy maʼlumotlar asosida baholandi. Natijalar klasterlar doirasida hamkorlikning rivojlanishi xarajatlar tejamkorligini, ish oʻrinlari yaratishni va iqtisodiy samaradorlikni oshirganini koʻrsatdi. Tadqiqot hududiy qurilish klasterlarida kichik biznes integratsiyasini takomillashtirish boʻyicha amaliy tavsiyalarni shakllantirdi.