(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Tadqiqotda qurilish korxonalarida korporativ boshqaruvning iqtisodiy mazmuni, nazariy asoslari va zamonaviy ilmiy konsepsiyalari tahlil qilindi. Korporativ boshqaruvning agentlik nazariyasi, manfaatdor tomonlar yondashuvi, tranzaksiya xarajatlari nazariyasi hamda ESG tamoyillari qurilish tarmogʻi xususiyatlari bilan bogʻliq holda baholandi. Tadqiqot davomida qurilish korxonalarida uchraydigan agentlik munosabatlari tizimlashtirildi, manfaatdor tomonlar oʻrtasidagi aloqalar oʻrganildi va tranzaksiya xarajatlarini kamaytirish mexanizmlari asoslandi. Qurilish korxonalari uchun gibrid korporativ boshqaruv modeli ishlab chiqildi. Xalqaro tajriba hamda Oʻzbekiston amaliyoti qiyosiy tahlil qilinib, korporativ boshqaruv samaradorligini oshirishga qaratilgan amaliy takliflar shakllantirildi. Natijalar qurilish korxonalarining investitsion jozibadorligi, shaffofligi va uzoq muddatli barqaror rivojlanishini taʼminlashga xizmat qildi.