(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada temir yoʻl transporti raqobatbardoshligini baholashning besh bosqichli reyting shkalasi ishlab chiqildi va “Oʻzbekiston temir yoʻllari” AJ misolida amaliy sinovdan oʻtkazildi. Tadqiqotda boshqaruv tizimi sifati, tashkiliy-texnik daraja hamda statik raqobatbardoshlik indeksi asosida kompleks baholash metodologiyasi qoʻllanildi. Hisob-kitoblar natijasida tarmoqning umumiy raqobatbardoshlik darajasi “past” va “oʻrta” toifalar oraligʻida ekani aniqlandi. Ayniqsa, boshqaruv tizimi sifati, tarif raqobatbardoshligi va yuk tashish tezligi asosiy cheklovchi omillar sifatida baholandi. Tadqiqot natijalari temir yoʻl transportida strategik boshqaruvni takomillashtirish, investitsiya ustuvorliklarini belgilash hamda transport infratuzilmasi samaradorligini oshirish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qildi.