(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Sanoat milliy iqtisodiyotning tayanch tarmogʻi boʻlib, mamlakatning iqtisodiy salohiyatini belgilovchi asosiy omil hisoblanadi. Ushbu maqolada sanoat tarmogʻining milliy iqtisodiyotdagi oʻrni, uning tarkibiy tuzilishi va barqaror rivojlanish omillari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Sanoatning yetakchi tarmoq sifatida shakllanishi iqtisodiyotning boshqa sohalari – qishloq xoʻjaligi, transport, energetika va xizmat koʻrsatish tizimlari bilan oʻzaro integratsiyada kechadi. Maqolada, ayniqsa, sanoatni modernizatsiyalash, texnologik yangilanishlar kiritish, innovatsion ishlab chiqarish tizimlarini joriy etish orqali mamlakatning raqobatbardoshligini oshirish masalalari yoritilgan. Oʻzbekiston misolida sanoat siyosatini takomillashtirish yoʻnalishlari, sanoat korxonalarining samaradorligini oshirishda davlatning iqtisodiy strategiyasi va xususiy sektorning roli tahlil qilingan. Shu bilan birga, sanoatni raqamlashtirish, ekologik barqarorlikni taʼminlash va xalqaro kooperatsiyani kengaytirish kabi zamonaviy tendensiyalar ham oʻrganilgan. Tadqiqot natijalari sanoatning yalpi ichki mahsulotdagi ulushi, eksport salohiyati va bandlik darajasiga taʼsirini ochib beradi. Shuningdek, maqolada sanoatning milliy iqtisodiy oʻsishni taʼminlashdagi yetakchi roli, innovatsion muhitni rivojlantirishdagi ahamiyati hamda investitsion siyosat bilan uzviy bogʻliqligi ilmiy asosda isbotlangan.