(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada hududlar kesimida mehnat bozorining samaradorligini oshirish va uni muvozanatlashtirishga qaratilgan ekonometrik modellarni ishlab chiqish masalalari yoritilgan. Tadqiqotda mehnat resurslarining hududiy taqsimoti, bandlik darajasi, ishsizlik koʻrsatkichlari hamda iqtisodiy faol aholi dinamikasiga taʼsir etuvchi omillar tizimli tahlil qilingan. Ekonometrik yondashuv asosida ishlab chiqilgan model orqali mehnat bozori koʻrsatkichlarining prognoz qiymatlari aniqlanib, bandlik siyosatini takomillashtirish boʻyicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqilgan. Shuningdek, maqolada mintaqalararo farqlarni kamaytirish, mehnat resurslarini optimal taqsimlash va iqtisodiy oʻsishni ragʻbatlantirishga xizmat qiluvchi boshqaruv mexanizmlarini taklif etuvchi natijalar keltirilgan. Tadqiqot natijalari hududiy mehnat bozorini barqaror rivojlantirishda amaliy ahamiyatga ega boʻlib, iqtisodiy siyosatni shakllantirishda foydalanish imkonini beradi.