(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy Oʻzbekistonda “miya oqimi” muammosi koʻrib chiqiladi. Statistik maʼlumotlar va meʼyoriy -huquqiy hujjatlar tahliliga asoslanib, intellektual elitaning emigratsiyaga undovchi asosiy omillari aniqlangan. Ular orasida iqtisodiy (daromad darajasi), kasbiy (martaba va ilmiy -tadqiqot istiqbollari) hamda ijtimoiy -maishiy (hayot sharoitlari) sabablar ustunlik qiladi. Maqolada iqtidorli kadrlarni mamlakatda ushlab qolish boʻyicha bir qator strategiyalar va aniq chora - tadbirlar taklif etilgan, jumladan, davlat siyosatini takomillashtirish, tadqiqot va ishlanmalarga qulay muhit yaratish, shuningdek, fan va innovatsiyalar sohasida davlat - xususiy sheriklikni rivojlantirish. Tadqiqot natijalariga koʻra, “miya oqimi” muammosini samarali hal etish uchun qisqa muddatli ragʻbatlar bilan bir qatorda inson 145 kapitaliga uzoq muddatli investitsiyalar va institutsional islohotlarni oʻz ichiga olgan tizimli yondashuv zarur.