(untitled) (Marketing Jurnali, 2024)
Ushbu maqolada sanoatda raqamli transformatsiyaning xususiyatlari, ularda joriy etilayotgan zamonaviy raqamli texnologiyalar natijasida ro‘y berayotgan o‘zgarishlar, sanoatdagi raqamlashtirish jarayonining korxona va tashkilotlar faoliyatiga ta’siri hamda ularni rivojlantirish yo‘lidagi izlanishlar haqida so‘z yuritiladi. Iqtisodiyotda raqamli texnologiyalarning tarqalishi va sanoatda raqamli transformatsiyaning qo‘llanilishi ishlab chiqarish jarayonlari va biznes modellarini o‘zgartiradi. To‘rtinchi sanoat inqilobi bilan bog‘liq texnologiyalar, masalan, sun’iy intellekt, mashinani o‘rganish (machine learning), robototexnika va raqamli texnologiyalar ishlab chiqarish sanoatidagi ishlab chiqarish sikliga sezilarli ta’sir ko‘rsatdi. Maqolada kuzatish va tanlab olish, ilmiy-nazariy, empirik kuzatuv usullaridan foydalangan holda sanoatda raqamli transformatsiyaning qo‘llanilish xususiyatlari va korxonalarda raqamlashtirish jarayonining asosiy jihatlarini aks ettiruvchi olimlarning olib borgan izlanishlari, bu sohadagi tadqiqotchilar va tadbirkorlarning fikrlari hamda ilmiy asoslari aniqlangan. Ushbu asosda ishlab chiqarish sanoatining past, o‘rta va yuqori texnologiyalarga ajratilishini hisobga olgan holda, raqamli texnologiyalarning asosiy turlarining rivojlanish tendensiyalari aniqlangan. Biznes-jarayonlar va korxonalarni raqamlashtirish shaklida raqamli transformatsiyada sanoat ishtiroki darajasi ko‘rsatilgan. Shuningdek, korxonalarda raqamli transformatsiyaning boshqa bir qator muhim jihatlari aniqlangan. Kalit so‘zlar: raqamli transformatsiya, raqamlashtirish, sanoat, raqamli iqtisodiyot, raqamli texnologiyalar, sanoat korxonalarini raqamlashtirish, sun’iy intellekt, katta ma’lumotlar (Big Data), mashinani o‘rganish (machine learning), korxona, tashkilot. Аннотация В данной статье рассматриваются особенности применения цифровой трансформации в промышленности, изменения, происходящие в результате внедрения современных цифровых технологий, влияние процесса цифровизации в промышленности на деятельность предприятий и организаций, а также исследования, направленные на их развитие. Распространение цифровых технологий в экономике и применение цифровой трансформации в промышленности изменяют производственные процессы и бизнес-модели. Технологии, связанные с четвёртой промышленной революцией, такие как искусственный интеллект, машинное обучение (machine learning), WWW.MARKETINGJOURNAL.UZ 202 Marketing jurnali 2024-yil, nayabr. №9-son робототехника и цифровые технологии, оказали значительное влияние на производственный цикл в обрабатывающей промышленности. В статье изложены выводы и научные обоснования учёных, исследователей и предпринимателей, отражающие особенности применения цифровой трансформации в промышленности и основные аспекты процесса цифровизации на предприятиях. Для анализа использовались методы наблюдения