(untitled) (Marketing Jurnali, 2026)
Maqolada elektron savdo maydonchalarida mijoz qiymatini yaratish va uni uzoq muddatda ushlab turishning iqtisodiy mexanizmlarini nazariy jihatdan oʻrganilgan. Xizmat-dominant mantiq, ikki tomonlama bozorlar nazariyasi va mijoz hayotiy qiymati modellariga tayanib, qiymat birgalikda yaratiladigan jarayon ekanini asoslab berildi. Ishda tarmoq effektlari, shaxsiylashtirish hamda sodiqlik dasturlarining mijozni saqlab qolish va daromad oqimini barqarorlashtirishdagi roli ochib berilgan. Tadqiqotchi ochiq va tasdiqlangan xalqaro manbalardagi empirik koʻrsatkichlarni tizimlashtirib, ushlab turish darajasidagi kichik oʻsish ham maydonchaning umumiy qiymatini sezilarli oshirishini koʻrsatdi. Olingan natijalar maydonchalar uchun mijozga yoʻnaltirilgan, maʼlumotga asoslangan va oʻzaro manfaatli qiymat boshqaruvi strategiyasini shakllantirishda amaliy ahamiyat kasb etdi.