(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada toʻqimachilik korxonalarining assortiment siyosatini shakllantirish va boshqarishning nazariy hamda amaliy jihatlari yoritilgan. Assortiment siyosati korxonaning bozordagi raqobatbardoshligini taʼminlovchi muhim omil sifatida baholanib, unin g barqarorlik, toʻliqlik, yangilanish va uygʻunlik kabi koʻrsatkichlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda assortiment siyosatini boshqarishda tizimli yondashuv, iqtisodiy tahlil va marketing modellari asosida ishlab chiqilgan koʻrsatkichlardan foy dalanilgan. Assortiment barqarorligi, toʻliqligi va yangilanish koeffitsiyentlarini aniqlash orqali mahsulot portfelining bozor talablariga mosligi, korxona faoliyatining samaradorligi hamda resurslardan foydalanish darajasi baholandi. Shu bilan birga, assortimentni y angilash va diversifikatsiya qilishda innovatsion yondashuvlar, dizayn va isteʼmolchi afzalliklarini hisobga olish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari toʻqimachilik korxonalari uchun assortiment siyosatini ilmiy asosda rejalasht irish va optimallashtirish imkonini beradi.