(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada mintaqaviy xizmatlar sektorida inson kapitali rivojlanishi bilan menejment sifatining oʻzaro taʼsiri ilmiy -nazariy hamda empirik jihatdan tahlil qilinadi. Soʻnggi yillarda xizmatlar sohasi iqtisodiy oʻsishning asosiy drayveriga aylanar ekan , inson kapitalining sifat darajasi — xodimlarning malakasi, bilim salohiyati va innovatsion qobiliyati — korxona boshqaruv samaradorligini belgilovchi muhim omilga aylangan. Tadqiqotda inson kapitalining rivojlanish darajasi (taʼlim, raqamli kompetensiyal ar, mehnat unumdorligi) bilan menejment tizimining sifati (strategik rejalashtirish, boshqaruv innovatsiyasi, tashkilot madaniyati) oʻrtasidagi sabab –oqibat munosabatlari empirik model asosida oʻrganiladi. Namangan viloyati misolida oʻtkazilgan tahlillar s huni koʻrsatadiki, inson kapitaliga qaratilgan investitsiyalar 1 foizga oshganida xizmat korxonalarining rentabelligi oʻrtacha 0,6 –0,8 foizga ortadi. Maqolada mintaqaviy xizmatlar sektorida inson kapitali va menejment sifati oʻrtasidagi sinergetik taʼsir m exanizmi asoslab berilib, boshqaruvning sifatli modernizatsiyasi uchun ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqiladi.