(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada Oʻzbekiston toʻqimachilik sanoatida investitsion qarorlarni qabul qilish jarayonlarini optimallashtirishda Big Data va sunʼiy intellekt (AI) texnologiyalarining ahamiyati tahlil etiladi. Tadqiqotda investitsion boshqaruvni raqamli tran sformatsiya qilishning nazariy asoslari yoritilib, empirik maʼlumotlar asosida ishlab chiqarish samaradorligi, energiya tejamkorligi, ekologik barqarorlik va iqtisodiy rentabellik koʻrsatkichlarining oʻzaro bogʻliqligi baholanadi. Natijalar shuni koʻrsatad iki, Big Data va AI integratsiyasi toʻqimachilik korxonalarida investitsion resurslardan foydalanish samaradorligini oshiradi, risklarni kamaytiradi hamda ESG mezonlari asosida barqaror rivojlanishni taʼminlaydi. Maqolada ishlab chiqilgan konseptual yondas huv “Raqamli Oʻzbekiston – 2030” strategiyasi maqsadlariga muvofiq tarzda tarmoqning raqamli transformatsiyasini jadallashtirish uchun ilmiy asos vazifasini bajaradi.