(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Yevropa Ittifoqida raqamli transformatsiyaning jadallashuvi bank aktivlarini boshqarishning anʼanaviy modellari hamda moliyaviy vositachilik tizimini tubdan oʻzgartirdi. Yevropa Ittifoqining “Raqamli moliya strategiyasi” (2020 –2024) yagona raqamli bozor do irasida innovatsiyalarni, raqobatni va moliyaviy barqarorlikni ragʻbatlantiruvchi yagona tizimni shakllantiradi. Ushbu maqolada mazkur strategiyaning asosiy tamoyillari va institutsional mexanizmlarini Oʻzbekistonda bank aktivlarini boshqarish tizimini mod ernizatsiya qilishda qoʻllash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Qiyosiy siyosiy tahlil va konseptual yondashuv asosida tadqiqot aktivlarning shaffofligini, samaradorligini va barqarorligini oshirish boʻyicha Yevropa tajribasini joriy etish imkoniyatlarini ani qlaydi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, Oʻzbekistonning moliyaviy modernizatsiya kun tartibini Yevropa Ittifoqining ilgʻor amaliyotlari — ochiq moliya tizimlari, standartlashtirilgan raqamli identifikatsiya va tartibga solishdagi innovatsiyalar — bilan uygʻunlashtirish mamlakatning moliyaviy barqarorligini mustahkamlab, bank sektorining uzoq muddatli raqobatbardoshligini oshiradi.