(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada hududlar iqtisodiy xavfsizligini baholashning xalqaro tajribalari, mavjud yondashuvlar va baholash tizimlari asosida tahlil qilinadi. Xususan, rivojlangan davlatlarning (AQSh, Germaniya, Yaponiya) hududiy xavfsizlikni taʼminlashdagi strategik uslu blari, indikatorlar tizimi va raqamli monitoring mexanizmlari oʻrganiladi. Baholashda qoʻllaniladigan asosiy koʻrsatkichlar — yalpi hududiy mahsulot oʻsish surʼati, investitsion faollik darajasi, bandlik va ijtimoiy barqarorlik koʻrsatkichlari tahlil qilin adi. Oʻzbekiston misolida esa hududlar iqtisodiy xavfsizligining amaldagi baholash amaliyoti va tizimiy kamchiliklari aniqlanadi. Xususan, regionlar -aro nomutanosiblik, investitsiyalarning notekis taqsimlanishi va iqtisodiy xavf omillarining yetarlicha mon itoring qilinmasligi kabi muammolarga eʼtibor qaratiladi. Maqola yakunida xalqaro amaliyot asosida Oʻzbekistonda hududiy iqtisodiy xavfsizlikni mustahkamlash uchun taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi. Ular zamonaviy baholash metodologiyalarini joriy qili sh, hududiy raqamli monitoring tizimini yaratish va iqtisodiy risklarni erta aniqlash mexanizmlarini kuchaytirishga qaratilgan.