(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Energiya samaradorligi hozirgi davrda iqtisodiyotning ajralmas va strategik muhim tarkibiy qismi sifatida iqtisodiy jarayonlarda oʻz ifodasini topmoqda. IRENA (Xalqaro qayta tiklanuvchi energiya agentligi) tomonidan 2024 -yilda eʼlon qilingan maʼlumotlarga koʻra, dunyo miqyosida 2030 -yilgacha energiya samaradorligini oshirish boʻyicha ustuvor vazifalar va strategik maqsadlar belgilab berilgan. Ayniqsa, rivojlanayotgan mamlakatlarda energiya isteʼmoli hajmining ortib borayotgani energiya samaradorligiga boʻlg an talabni nafaqat iqtisodiy barqarorlik, balki atrof - muhitga salbiy taʼsirni kamaytirish va tabiiy resurslardan foydalanishni optimallashtirish nuqtayi nazaridan ham dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Mazkur ilmiy izlanishda Oʻzbekiston sanoat tarmoqlarida energiya samaradorligini oshirishning nazariy asoslari va ilmiy -analitik jihatlari oʻrganilgan. Tadqiqotda energiya samaradorligini oshirish mexanizmlari, texnologik modernizatsiya va ekologik barqaro rlik oʻrtasidagi oʻzaro bogʻliqliklar tahlil qilinib, mamlakat iqtisodiyotida resurslardan samarali foydalanish imkoniyatlarini kengaytirish boʻyicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqilgan.